”Kan je leven van je muziek?” Mijn lange weg naar succes

Comments 13 by in Geen categorie
7 september, 2015
”Kan je leven van je muziek?” Mijn lange weg naar succes

Vrijwel overal waar ik speel krijg ik steeds weer diezelfde vraag die kennelijk tot de verbeelding spreekt: ”Kan je helemaal leven van de muziek?” Het antwoord is anno 2015 volmondig ”Ja” Veel mensen hebben een beeld dat alleen grootverdienende BN’ers van het muziekvak kunnen leven, het tegendeel is waar. Ik wil u met mijn verhaal graag een inkijkje geven in mijn leven als artiest en wat erbij komt kijken om van je hobby je werk te kunnen maken.

De beginjaren

Ik doe dit ”werk” als poptroubadour nu zo’n 15 jaar, in mijn herinnering ben ik sinds 2001 begonnen met her en der een feestje bij vrienden. Ik speelde toen wat bekende popsongs die ik al kon spelen uit mijn periode als zanger/gitarist van de studentenband ”Ed Citroen & De Schijfjes”. Ik deed in 2001 solo mee aan een talentenjacht in Delft met mijn gitaartje en iemand attendeerde me toen in die kroeg dat als je je als troubadour zou verkleden dat je dan heel veel optredens zou krijgen, die vriend van hem deed dat ook en zijn agenda puilde uit. Ik zag gelijk brood in dat idee. Mijn moeder maakte een mooi troubadourpak voor me en zodoende ging ik adverteren. Het werkte totaal niet, bij de eerste voorzichtige optredens die via Marktplaats binnenkwamen snapte feestgevers niet waarom ik zo’n pak aantrok als je popliedjes zong van Sting, Doe Maar, De Dijk, Queen enz. Mensen verwachten kennelijk een productuitstraling die matcht met de muziek. Niet zo gek, je koopt ook geen wasmiddel in een bruine zak toch?

Mijn zelfgemaakte troubadourspak uit 2001

Mijn zelfgemaakte troubadourspak uit 2001


Mijn advertentie van destijds

Mijn advertentie van destijds

Ed Citroen & De Schijfjes in 1997

Ed Citroen & De Schijfjes in 1997

Taxichauffeur

Ik veranderde mijn kledingstyle in casual en toen opeens ging het goed lopen. In die tijd was adverteren als troubadour booming op Marktplaats. Nog weinig artiesten stonden daarop en ik kon alleen al van die advertentie gemiddeld 4 optredens per maand binnenhalen gewoon omdat er weinig aanbod aan artiesten was, maar….. mijn droom om beroepsartiest te worden was nog ver weg. Om mijn maandelijkse lasten te betalen ging ik op zoek naar een low-profile job als taxichauffeur in Leiden bij Gebr. De Groot. Door dit baantje kon ik in alle rust werken aan mijn droom zonder financiële zorgen aan mijn hoofd. Na nog een paar omzwervingen als callcentermedewerker en weer terug op de taxi bleef het tobben met – ondanks die veiligheid van een baan – weinig inkomen.

taxi

Auto’s van Taxi De Groot waar ik tot 2007 voor werkte


Tobben

Een sprongetje in de tijd aangeland in 2011, de optredens nemen per jaar nog steeds toe alleen mondjesmaat. Het blijft tobben, veel taxirijden en weinig kans op een fulltime vooruitzicht als zzp’er, Het gebrek aan succes heeft vele oorzaken, geen 100% focus, een zelfgemaakte website, geen treffers op zoekwoorden via Google en veel gedoe met roosters ivm mijn werk. In dit jaar zit ik nog in de taxi bij inmiddels Brouwer in Noordwijk, Ik krijg tijdens een rit een telefoontje van poptroubadour Arnoud Kas met de vraag of ik iets voelde voor een meeting over samenwerking als elkaars conculega’s. Ik vond het een aparte vraag als directe concurrent maar ”baat het niet dan schaadt het niet”, dacht ik. Die meeting verliep erg fijn en sindsdien zijn Arnoud en ik veel gaan samenwerken, iets wat zeker een belangrijke schakel is geweest tot nu toe in mijn succes en wederzijds.

Arnoud Kas

Poptroubadour Arnoud Kas heeft me veel gecoached en vakkundige tips gegeven hoe je als professional kan werken in de muziek.


Focus

Ik besloot om alles rigoreus aan te pakken. Als je 100% wilt leven van je muziek, dan zal je ook moeten investeren in studie, workshops marketing, een professionele boekhouder, professionele website, zoekwoorden, goede muziekapparatuur, je pr, visitekaartjes, social media als etalage, een enorm uitgebreid repertoire instuderen en alle teksten uit het hoofd kunnen zingen. Nog zeker niet alles uit het arsenaal van een profartiest, maar wel de meest essentiële marketingtools.

Alle songteksten uit het hoofd van de verzoekbanner

Alle songteksten uit het hoofd van de verzoekbanner

Karrewiets

Hiddo van Os, een ex-collega en vriend, attendeert me op George Glandorf. Hij maakt allerlei muziekautootjes die hij wil verkopen omdat hij met pensioen gaat. In zijn werkplaats raakte ik direct verliefd op zijn Swingmobiel. Een rood karretje met allerlei aangebouwde instrumenten waar ik heel veel optredens in zag gelijk. Luc ook een goeie muziekvriend van me, is gelieerd aan Totaal Theater en ook hij zag ook gelijk mogelijkheden voor hun assortiment aan artiesten. Ik doopte de Swingmobiel om in Karrewiets, een grappige naam waarmee ik in elk geval dicht bij mijn al bestaande poprepertoire kon blijven. Sindsdien werk ik regelmatig nu met trots voor Totaal Theater die het mobiel exclusief in hun stal heeft opgenomen. Het resultaat is dat ik nu een dubbel aantal optredens doe per jaar in vergelijking met de karige jaren alleen als troubadour. Linksom of rechtsom, je behaalt daarmee je doel in het leven. Toegegeven, het was best even wennen om in zo’n rijdend mobiel optredens te doen op allerlei jaarmarkten, maar inmiddels voel ik me als een vis in het water met dat apparaat.

Met mijn Karrewiets heb ik veel extra werk gekregen via Totaal Theater.

Met mijn Karrewiets heb ik veel extra werk gekregen via Totaal Theater.

Anno nu

Inmiddels is het september 2015 een jaar verder sinds ik mijn taxibaantje vaarwel heb gezegd. Ik tel in mijn agenda al tachtig goed betaalde optredens en de prognose geeft eind dit jaar rond 100 optredens aan op basis van het aantal opties. Ik kan iedere dag uitslapen, ik beheer mijn eigen agenda, geen last meer van roosters, enorm veel vrijheid, een goed gevulde bankrekening, ik ontmoet steevast vrolijke mensen op feesten, ik heb een bus op naam van mijn zaak, talloze positieve recensies over mijn optredens op mijn site, kortom: woh!!!! Ik leef als popmuzikant reizend door heel het land van feest naar feest, mijn droom waargemaakt, het leven voelt als een feest iedere dag weer!

Me als poptroubadour genietend van elk feest.

Me als poptroubadour genietend van elk feest.


Relaties waarmee ik veelvuldig samenwerk en deel uit maken van mijn succesverhaal:

Arnoud Kas www.poptroubadour.nl | www.toptroubadours.nl

Hiddo van Os: www.hiddovanos.nl | www.draaiorgel.tv

IAVS, Edwin van Bochhoven, inbouw van geluidsapparatuur in de Karrewiets www.iavs.nl

Totaal Theater: www.totaaltheater.com

Dwork Den Haag: www.dwork.nl, website beheerder van o.a. www.edcitroen.nl en www.karrewiets.nl

Maaike van Steenis, coach voor zzp’ers in de creatieve sector www.succesvolondernemenalscreatief.nl

Expo Store Online, producent van mijn verzoekliedjesbanner www.expostoreonline.com

Bax Shop, online muziekwinkel waar ik talloze goede producten gekocht heb www.bax-shop.nl

Rob Kuiper, autobedrijf voor bedrijfszeker onderhoud van mijn bestelbus www.robkuiper.nl

Allsafe, stalling van de bus in Leiderdorp www.allsafe.nl

Gumbo Guitars, handgemaakte licenseplate gitaren gemaakt door Servaas Bollen www.gumboguitars.nl


Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *