On the road in Ierland (deel 3)

Comments 0 by in Optreden, Reizen
9 september, 2013

Ik zit momenteel in Tralee aan de westkust van Ierland in een heerlijke warme pub dit te tikken. Het weer is momenteel typisch Iers dus regen, mistig en grijs. Een mooi momentje om eens even de afgelopen dagen te overzien. Eerst even uitleggen waarom ik dit jaar Ierland koos voor een muzikale reis. Mijn moeder Eileen Johnston (79) is in maart dit jaar plotseling overleden en het zat al langer in mijn hoofd te broeien om nog eens mijn roots te ontdekken.

2001-12-31 23.00.00-13

Ma kwam uit Belfast en in onze familie zijn Ierse liedjes een ”must do” repertoire bij gelegenheden. Pa achter het keyboard, mijn broer Eric op de gitaar en ik uiteraard. Ma moest je zien zingen ipv horen, nogal vals en zwaar uit de timing maar ”singing her heart out” met allerlei overtuigende handgebaren. Uiteraard is het vreemd en onwerkelijk om je gevoelens over haar land en afkomst niet meer te kunnen delen. Iedereen die een dierbare verliest blijft met vragen achter, ik ook zeker nu na deze ervaring. Als ik zo door het land reis dan denk ik dagelijks aan haar en hoe ze ontroerd zou zijn geweest als ik mijn enthousiasme zou vertellen en trots zijn op mijn Ierse liedjes op straat in Cork. Als ik straks thuiskom is er dus alleen nog mijn vader die mijn reisverhalen zal aanhoren, ook erg fijn hoor. Count your blessings.

2001-12-31 23.00.00-24

Ik heb veel muzikaliteit aan haar te danken. Mijn stem is door training een erfenis van haar Ierse genen, duidelijk niet van mijn vader wiens zangstem meer op loeien lijkt haha. Heel vaak als ik zo door Ierland reis dan blik ik steeds terug op al die duizenden optredens die ik bij mensen thuis gedaan heb, als een film gaan ze voorbij. Ik realiseer me dat ik mijn brood verdien met dit kwetsbare rare ”instrument” twee spiertjes die door luchttrilling klank maken meer niet. Zingen kan je niet leren vind ik, al zijn vele muziekleraren het hier niet mee eens. Een zangstem heb je of niet. Zeker als je er je beroep van wilt maken, dan zal je toch over iets bijzonders moeten beschikken in je keel waarbij je toehoorders een fijn gevoel van krijgen. Mijn stem wordt vaak als breed met een groot bereik en als rauw ervaren. Ik hoor nog wel eens cassettebandjes terug van 20 jaar geleden. Een heel jonge stem nog, fris en ijl. Nu ik 20 jaar verder ben, zijn de lange optredens en onderhavige slijtage goed te horen. Ik doe optredens van 5 uur achter elkaar op feesten dat is eigenlijk gekkenwerk voor een zanger, maar feestgevers betalen je goed, dan mag je wel iets presteren vind ik. Daarbij…… door de jaren heen leer je ook je liedjes te timen. Hogere liedjes kosten veel kracht, lagere toonsoorten kan je lang volhouden. Daarom stem ik mijn gitaar ook een halve toon lager in Es. Hierdoor haal de hoge noten veel makkelijker.

2001-12-31 23.00.00-8

Ik verwacht deze week nog aan de westkant te blijven hangen. Daarna ga ik nog naar Belfast naar familie en dan weer naar beneden naar Dublin. Dan heb ik een heel rondje gemaakt. Ferryhavenplaats Roslare ligt niet al te ver van de hoofdstad aan de oostkant.


Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *